25-06-2009

Paviljoni - mesto za sanjalice i pesnike

Smeštene u središnji deo bašte i vešto ukomponovane, ove kućice služe istovremeno kao mesto za druženje i za odmor

Kompozitori Šubert i Maler u njima su zapisivali note iz svog umetničkog opusa, pisac Teodor Fontan, prema priči, tamo je tražio mir i inspiraciju, dok je za pesnika Fridriha Šilera baštenska kućica morala da bude na dva nivoa... I tada, kao i danas, paviljoni su savršena mesta za obnavljanje duše i tela.
Prvi paviljoni nastali su na Dalekom Istoku i to su bile pagode za meditaciju. U baroknim parkovima Evrope šestougaone i osmougaone kućice za odmor postale su u 16. i 17. veku omiljeni dekorativni element. Kasnije su paviljoni u poznatim engleskim baštama Stourhed ili u kaselskom planinskom parku Vilhelmšue više postali nalik klasičnim hramovima.
Mesto za uživanje, odmor i meditaciju na vlastitom imanju tražilo je nužno udaljavanje od svakodnevice. Opremljen malom bibliotekom, divanom za ležanje ili stočićem za čajanku ili kafenisanje s prijateljima, baštenski paviljon istovremeno predstavlja i umetničko rešenje za zaštitu od pogleda. Kada organizujete žurke na otvorenom, paviljon vam nudi zaštitu od kiše i vetra. S velikim prozorima okrenutim ka rascvetalom krajoliku ili susednoj bašti, kućica po-staje izuzetan atelje. A ako je dobro izolovana, zimi odatle možete da posmatrate baštu pod snegom, što je svakako prizor koji smiruje...
U međuvremenu na tržištu su se pojavili paviljoni u raznim stilovima, kao i oni pogodni za male bašte: kućice u kojima možete da pijete čaj u baštama uređenim u azijskom stilu i rustični drveni paviljoni koji dopunjuju seoske bašte. Dok se filigranski izrađene konstrukcije od kovanog gvožđa lepo uklapaju u klasične bašte ili romantične ružičnjake, kućice ofarbane u plavo ili crveno dočaravaju skandinavsku atmosferu. Moderni su paviljoni od stakla, koji dopuštaju pogled na celo okruženje paviljona. Oni uvek izgledaju lepo, s modelima u neutralnoj bež ili beloj boji:  decentno se uklapaju u baštu, ali su veoma lepi i kada se nalaze u solo varijanti nasred travnjaka.
U tom građevinskom stilu izrađeni ukrasni elementi na vratima ili bočnom zidu dopuniće izgled kućice. Prelazi ka lukovima obrasli u zelenilo, čije su strane otvorene i često obrasle biljkama, glatko su ukomponovani u baštu. Za dekoraciju paviljona koriste se, na primer, zavesice od platna, koje po potrebi možete da skinete ili zamenite drugim. Postoje ovalne, okrugle ili ugaone osnovne forme. Izbor zavisi od kasnije namene: ako želite da sedite unutra sa gostima, potrebno vam je dovoljno prostora za sto i klupe za sedenje.
Dok su ranije samo dobrostojeći vlasnici bašta mogli sebi da priušte paviljon, specijalizovane prodavnice i stovarišta danas nude modele na sklapanje za nešto plići džep, koje samo treba da montirate u bašti. Kada je reč o pokrivanju paviljona i vrstama krova, mogućnosti su brojne: postoje modeli nalik pagodi, sa šiljatim vrhom ili kupom,  a mogu biti pokriveni bitumenskim, bakarnim ili krovom sa crepom, a dodatno ukrašeni mesinganim kuglama ili zastavicama. Prilikom odlučivanja pored vlastitih afiniteta obratite pažnju i na način gradnje kuće i ograda koje se nalaze u blizini.
Razmislite prvo o tome u kolikoj meri želite da istaknete paviljon. Ko želi da ima lep i pregledan vidik, trebalo bi da kućicu smesti na najvišoj tački u dvorištu ili na padini. Podignut nasred travnjaka, paviljon dolazi do potpunog izražaja, a može biti i proširen dodavanjem garniture za sedenje u njegovoj blizini. Skrivena u rupi okruženoj biljkama ili ispod nekog starog ogromnog žbuna, ova mirna luka dobila bi intimnu notu. Vrlo lepo izgledaju stilizovane baštenske kućice koje mame pogled na kraju staze. 
Raspitajte se kod nadležne građevinske institucije u svojoj opštini kakvi su propisi u slučaju da se paviljon nalazi okre-nut susednom dvorištu. Za manje paviljone, po pravilu, nije potrebna nikakva posebna građevinska dozvola. Ali da biste izbegli sukobe, pitajte komšije da li se slažu s tim da podignete paviljon u blizini njihovog dvorišta!
Pre nego što kupite paviljon ili ga sami napravite, trebalo bi da se pobrinete za odgovarajući temelj. Betonska ploča ili popločana površina jesu dobra podloga za paviljone skromnijih dimenzija. Ovakva osnova dodatno štiti dno drvenog paviljona od truljenja, tako što sprečava direktan kontakt s vlažnom zemljom.

Savet: Uticaje različitih vremenskih uslova umanjićete korišćenjem dugovečnije vrste građe od bagrema ili ariša. Potražite savet pejzažnog arhitekte ili prodavca.
Paviljoni izrađeni po meri doduše su nešto skuplji, ali imaju važnu prednost: po veličini, obliku osnove i dizajnu precizno su prilagođeni rastinju i potrebama vlasnika. I specijalne želje, kao što su izolaciono staklo, oluci, ugradni ormani ili elektroizolacija, možete da uzmete u obzir. 
Ukoliko želite da ukrasite paviljon, puzavice će se pobrinuti da se on lepo uklopi u okolinu. Rambler ruže kao što su „Albertine” ili „Moonlight” ne samo što obavijaju građevinu u elegantnu cvetnu haljinu već šire i božanstven miris. Kozja krv, kokotinja ili puzavičasta hortenzija paviljonu će takođe dati prirodan šarm. Propratni efekat: masivni modeli, zahvaljujući biljkama, deluju nežnije, a zimzeleni klematis (Clematis armandii) ili bršljan ostaju zaleni i preko zime. Pažljivo s plavom kišom ili puzavičastim troskotom: te puzavice mogu da oštete ukrasnu konstrukciju.
Kada se jednom podignu, baštenski paviljoni mogu da posluže u razne svrhe. Poznato je da se deca tu rado igraju i da mladi vole da se okupljaju i druže, a da ih pri tom ne ometaju odrasli.
I da još jednom podsetimo na činje-ni-cu da su mnoga vrhunska umetnička dela nastala upravo u ovakvom okruženju i ambijentu.
Naime, umetnici su inspiraciju tražili i pronalazili u ovim idiličnim kućicama. Poznato je da je Šiler delove svojih poznatih drama „Valenštajn“ i „Devica iz Orleana“ napisao upravo na jednom takvom mestu.   

Brzi kontakt

ADRIA MEDIA GROUP
Vlajkovićeva 8, 11000 Beograd

Kurir:
Tel: +381 (0) 11 3240 551, 3240-552, 6357-100

Adria Media Magazini:
Tel: +381 (0) 11 6357-201