27-11-2009

Okruglo, pa na ćoše

Živahna igra različitih oblika istovremeno unosi i inamiku i harmoniju u uređenu baštu

Ukoliko se sofa ne slaže s tepihom ili ormanom, neće vam biti prijatno u dnevnoj sobi. Isto važi i u bašti: kada terasa, leje, jezero i travnjak ne prave harmoničnu celinu, bašta nema smirujući efekat. 
Baštenska umetnost je kada se pronađu odgovarajući oblici za svaku zelenu parcelu. U zavisnosti od veličine i stila uređenja u ponudi su različite forme: batu možete da uredite ili pomoću jasnih ugaonih oblika ili pak oblih formi. Može da bude interesantna i mešavina ova dva stila, ali to ipak zahteva nešto više umeća prilikom planiranja.
Krivolinijski oblici najbolje dolaze do izražaja u većim baštama sa prirodnijim karakterom. Skladno oblikovanje započinje već kod terase, koja može da ima pejzažni oblik ili može da bude u obliku polukruga. Kao podloga na raspolaganju su pločnici od prirodnog kamena ili betona, kao i klinker. Pomoću sitnijih elemenata možete da oformite precizne krugove ili druge pejzažne forme. Trenutno je omiljen šljunak, koji je odličan za prekrivanje kružnih povrina, bilo kao ivična traka na terasi bilo za prekrivanje celokupne povrine namenjene za sedenje.
Raskošno zasađene cvetne leje i negovan travnjak odlično se uklapaju ukoliko leje vijugaju pod blagim uglom u travnjaku. Savet: Bolje je da ivice leja imaju manje oštrih krivina, nego više zaobljenijih. Previše krivina može da deluje predinamično i nemirno. 
Ukoliko želite da ublažite ivice leje, duž nje zasadite nisko-rastuće perene kao što su patuljaste vrste geranijuma i zvončića. Ove perene slikovito prave granicu između cvetne leje i travnjaka ili stazice. 
Baštenske elemente, kao što je jezero, puzavicama obrastao paviljon ili stilizovana drvena klupa ispod drveta, trebalo bi da prilagodite izabranoj formi uređenja.
Uz ovakav baštenski dizajn možete da dodate još nekoliko kružnih detalja.
Šta kažete za loptasto oblikovane ruže stablašice ili nekoliko ispoliranih kamenih kugli na terasi?
Pažnju mogu da privuku i vodoskoci kružnog oblika ili samo nekoliko loptasto orezanih šimšira u leji. 
Za manje bašte ne bi trebalo da odaberete razigran krivudav stil uređenja, već je bolji jasan, geometrijskih oblika. Na taj način će se oslikati arhitektonski oblici kuće u bašti i tako će doći do pregledne podele prostora. I ovde dosledno uređenje započinje od terase. Za pod možete da izaberete velike kamene ploče, opeku ili drvo. Uglaste saksije i moderan nameštaj svedenih linija zaokružuju sliku. Cvetne leje trebalo bi da bogato zasadite, ali važno je da ivični delovi ostanu jasni. Ovo možete da postignete sadnjom niske žive ograde od šimšira ili ivičnjakom od kamenih kocki. 
Apsolutno nezaobilazni kod jasno izdeljenih bata jesu topijarni oblici – bilo da su to žive ograde od šimšira, graba ili tise bilo kvadratno oblikovani platani ili lipe. 
Moderne dizajnerske ideje takođe se odlično uklapaju u „trakaste“ bašte.  U trendu su, na primer, izdignuti bazeni sa ugrađenim vodopadom ili fontanom. I interesantne ideje za zaštitu od pogleda lepo možete da realizujete geometrijskim formama: ofarbani betonski zidovi, kombinovani drveni i metalni elementi ili metalne korpe napunjene kamenjem, takozvani gabioni, zaštitiće vas od radoznalih pogleda stranaca i izdeliti baštu.
Ukoliko kombinujete oba stila, treba da budete oprezni. Najbolje je da pravougaonike i kvadrate postavljate pored krugova i polukrugova. Potpuno slobodne forme u kombinaciji sa jasnim linijama mogle bi da stvore haotičan opšti utisak. Da se to ne bi desilo, trebalo bi da napravite kružne bazene ili zasadite šimšir i loptasto ga orezujete. Ovi elementi obogatiće „ćokaste“ bašte. I ostrvo-leja kružnog oblika usred pravougaonog travnjaka daje dinamičnost.
Savet: Neka iz bašte sa ugaonom osnovom izviruju loptasti oblici, na primer, kugle šimšira kako u saksijama na terasi tako i u cvetnoj leji. Ovakvim ponavljanjem dobićete harmoničnu celokupnu sliku, a možda i baštu kao iz snova.         

Blagi oblici bašti daju prirodnost
Za romantične osobe i zaljubljenike u prirodne bašte najbolje je rešenje sa vodenim formamaKrajni deo ka travnjaku dodatno je naglašen delimično zasađenom pošljunčanom trakom. Ova traka uokviruje i leju sa začinskim biljkama, koja se nalazi sa desne strane terase. U blagim talasima vijugaju leje s perenama ka travnjaku. Za isticanje stila uređenja po leji su raspoređeni loptasto oblikovani šimširi. Atrakcija, paravan i zaštita od pogleda jeste loptasto orezana živa ograda od tise. U zadnjem delu bašte nalazi se prirodno jezero ovalnog oblika. Žabe i vilini konjici mogu se posmatrati iz polukružnog paviljona s ružama. Ovde drvena klupa poziva na odmaranje. Nalazi se ispod crvenog gloga (Crataegus laevigata „Paul‘s Scarlet”) koji pravi lepu hladovinu.Perfektno rešenje
Ko voli pregledno izdeljen prostor, trebalo bi da se opredeli za formalni stil uređenja. Pravougaona terasa popločana je velikim sivim betonskim pločama.
Lipe s kockasto oblikovanom krošnjom prave senku i odslikavaju oblik terase. Leja sa začinskim biljkama pored nje sva buja od biljaka koje svoju primenu pronalaze u kulinarstvu, ali ima isto tako jasnu formu kao leje s perenama, koje se graniče s travnjacima. U svetlozeleno okrečen betonski zidić i ovu baštu deli na dva dela. Zahvaljujući vešto napravljenim nivoima, pogled s terase na veliki bazen ostaje slobodan.
Manju verziju bazena pronaći ćete u prednjem delu bašte – ovako se oba dela vizuelno povezuju. Kada je reč o boji, bašta je strogo podeljena: u lejama između terase i zida dominiraju plava i ljubičasta, a u zadnjem delu glavnu ulogu igraju bela šumska kozja brada i crveni hemerokalis.

Brzi kontakt

ADRIA MEDIA GROUP
Vlajkovićeva 8, 11000 Beograd

Kurir:
Tel: +381 (0) 11 3240 551, 3240-552, 6357-100

Adria Media Magazini:
Tel: +381 (0) 11 6357-201